mindfulness meditainment

Rentoudu & virkistäydy tietoisen läsnäolon meditoinnin kautta

Julkaistu 17.6.2019, julkaisija Esther Daniel

Istutko mukavasti? No niin... sulje silmäsi. Tiedosta hengityksesi. Huomaa, miten ilma kulkee sisään ja ulos kehossasi. Kun hengität sisään...... ja hengität ulos.... Keskitytkö hengitykseesi, vai ovatko ajatuksesi lähteneet harhailemaan?


Nopeatempoisessa maailmassamme, jossa teknologia heittää eteemme asioita kirjaimellisesti joka hetki päivän aikana, on keskittyminen vaikeaa. Istun alas kirjoittamaan, mutta huomaan pian ajatusteni harhailevan, pohtien jotakin, mitä joku sanoi minulle eilen, tai jotain mitä tein ja kadun nyt, ja nyt hermoilen, koska en kirjoita. Grrr... Stressi ja ahdistus nostavat päätään, ja jonkun on annettava niille tilaa.

Mitä tietoisen läsnäolon meditointi on?

Tietoisen läsnäolon meditoinnissa on kyse huomion keskittämisestä nykyhetkeen. Kyseessä on taito, ja säännöllisen harjoittelun avulla saavutetaan rentoutunut, objektiivinen tietoisuus ajatuksista ja tunteista. Ymmärrät, että ne ovat vain ajatuksia, jotka eivät hallitse sinua.

Monet tutkimukset ovat vahvistaneet, että tietoiseen läsnäoloon perustuvilla ohjelmilla on myönteisiä ja tehokkaita vaikutuksia stressin oireisiin, ahdistukseen ja epäsäännölliseen unirytmiin, minkä lisäksi ne kohentavat psykologista hyvinvointia kokonaisuudessaan. Nykyään, kiitos aivojen kuvantamiseen käytettävien fMRI- ja EEG-tekniikoiden, tarjolla on myös lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia, jotka todistavat tietoisen läsnäolon meditoinnin neurologisista hyödyistä.

mindfulness meditation

Stressistä rentoutumiseen ja uudelleenarviointiin

Jokaisella on joskus arkielämässään stressiä. Usein niistä kontrollimekanismeista, joita otamme automaattisesti käyttöön stressaantuessamme, ei ole paljon apua. Ne soveltuvat paremmin esihistoriallisiin aikoihin, jolloin kamppaileminen tai pakeneminen olivat ainoita valintoja, joita tehtävissä oli, kun jouduimme OIKEAAN uhkatilanteeseen. Onneksi emme pahemmin törmäile sapelihammastiikereihin enää nykypäivänä, ja useimmat "uhat", joihin reagoimme, ovat HAVAITTUJA. Tästä huolimatta kehomme ja mielemme kohtelee AITOJA ja HAVAITTUJA uhkia täysin samalla tavalla, jolloin uhan seurauksena syntyvä stressi voi myös aiheuttaa monia fyysisiä kipua aiheuttavia oireita, mikä osaltaan lisää stressiä.

Käsityksemme tilanteesta voi laukaista tai pahentaa stressiä. Oletko koskaan huomannut käyväsi samaa asiaa läpi mielessäsi uudestaan ja uudestaan? Asioiden märehtiminen voi aiheuttaa stressiä ja on oire masennuksesta. Vaikka kuinka haluaisimme ajatella, että käsityksemme ovat oikeita, tietoisen läsnäolon meditointi voi auttaa meitä arvioimaan käsitystämme ulkomaailmasta uudelleen. Tätä prosessia kutsutaan kognitiiviseksi uudelleenarvioinniksi. Ajatuksena on, että kun harjoittelemme tietoisen läsnäolon meditointia, keskitymme nykyhetkeen, mikä antaa meille mahdollisuuden tarkkailla ajatuksiamme niiden syntyessä objektiivisesti.

Tämä on hienoa, mutta jos olemme ihan rehellisiä, stressaavan hetken ollessa päällä meditointi on useimmiten viimeinen asia, joka sillä hetkellä kiinnostaa. Tässä kohtaa opastetusta meditoinnista voi olla apua. Kun voit avata puhelimestasi sovelluksen, sulkea silmäsi ja noudattaa oppaan neuvoja, pääset suoraan mukaan meditointiprosessiin ja olosi helpottuu välittömästi.

Fyysiset tulokset ovat myös tieteellisesti todistettuja! Rentoutuminen vähentää adrenaliinirauhasen toimintaa, vahvistaa vastustuskykyä ja laskee verenpainetta. Tehokkaampaa kuin kurkumalatte!

sleeping at the wheel

Meditointia, unta ja latautumista

Uni on oleellista fyysisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden kannalta. Se vaikuttaa ruokahaluun, hengitykseen, verenpaineeseen, sydämen ja verisuonten terveyteen, vastustuskykyyn, stressihormoneihin ja moneen muuhun asiaan. Kehno uni on liitetty mielenterveysongelmiin, kuten ahdistukseen ja masennukseen.

Meitä muistutetaan jatkuvasti, että meidän pitäisi nukkua yössä 7-8 tuntia laadukasta unta. Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että nukahtamis- ja nukkumisongelmista kärsivien ihmisten määrä on nousussa.

On käytännössä katsoen kiistämättömiä todisteita siitä, että tämä liittyy suoraan elektronisten laitteiden lisääntyneeseen käyttöön.

Teknologian käyttö vähän ennen nukkumaanmenoa on valtavan yleistä. Interaktiivisten teknisten laitteiden, kuten älypuhelinten, tietokoneiden ja pelikonsolien käyttö voi aiheuttaa yliaktivoitumista ja hidastaa sympaattisen hermoston luonnollista rauhoittumista, mikä aiheuttaa unihäiriöitä.

Mielen vapauttaminen päivän häiriötekijöistä ohjatun tietoisen läsnäolon meditoinnin avulla päivän päätteeksi auttaa vajoamaan sulavasti syvään, luonnolliseen uneen.

mindfulness meditation guided

Digitaalinen katkaisuhoito voi olla juuri oikea lääke, mutta koska tietoisen läsnäolon meditoinnin on todistettu vaikuttavan psykologiseen hyvinvointiin myönteisesti tavoilla, joiden hyödyt ulottuvat itse meditointia laajemmalle, on minun aika pitää tauko, virkistäytyä ja latautua ohjatun tietoisen läsnäolon meditoinnin parissa.

Esther Daniel

Kumppanuusjohtaja, Catalyst Global

Organisaation tehokkuuden varmistaminen verkostokumppanien sitouttamisstrategioiden avulla.

Kaikki artikkelit

Lue myös nämä