Tiimien ja vuorovaikutuksen ytimessä ovat ihmiset, siksi esimerkiksi pehmeiden taitojen sijaan voidaankin puhua ihmistaidoista. Ne mahdollistavat sujuvan yhteistyön ja tehokkaan kommunikoinnin missä tahansa tilanteessa. Ne auttavat ymmärtämään erilaisia kykyjä ja vahvuuksia sekä sitä, miten kyvyt parhaiten toimivat eri tilanteissa. Ihmistaidot ovat parhaimmillaan avoimuutta ja empatiaa, myös jatkuvaa oppimista ja kokeiluja.
Ihmistaidot loistavat ihmiskontakteissa
Ihmistaitojen mittarina toimii yhteistyö. Jos organisaation työhyvinvointikyselyssä tai ilmapiirikartoituksessa tulee palautetta huonosta viestinnästä, heikosta johtamisesta tai hankalasta yhteistyöstä, on se usein merkki pikaisesta ihmistaitojen vahvistamisen tarpeesta.
Ihmistaidot näyttäytyät vasta, kun ihminen kohtaa ihmisen. Siksi esimerkiksi siiloutuneisuuteen taipuvaisissa organisaatioissa henkilöstöllä ei ole edes mahdollisuutta harjoittaa, harjoitella, saati kehittää ihmistaitojaan. Tämä valitettavasti korostui erityisesti silloin, kun siirryttiin pelkästään etätöihin. Tämän myötä näitä ihmistaitoja on tärkeää edelleen paikata.
Neljä ihmistaitoa
Neljällä perustavanlaatuisella ihmistaidolla; avoimuudella, empatialla, jatkuvalla oppimisella ja kokeiluilla, organisaatiokulttuuri mahdollistaa avoimen viestinnän, joka ottaa huomioon erilaiset vastaanottajat. Näin viesti ymmärretään ja sitä pidetään selkeänä. Viestintää luodaan lisäksi yhdessä eikä sen oleteta olevan ainoastaan yksisuuntaista esimerkiksi johdolta henkilöstölle. Juuri tämä yhdessä tekeminen vahvistaa henkilöstön yhteenkuuluvuutta, joukkuehenkeä ja näin myös innostavaa organisaatiokulttuuria.
Neljä ihmistaitoa, avoimuus, empatia, jatkuva oppiminen ja kokeileminen kuulostavat yksinkertaisilta, miksi niitä sitten on niin vaikea noudattaa organisaatioissa?
Liian monesti panostetaan vain esimerkiksi teknisiin tai muihin erityistaitoihin, jolloin tiimi- ja vuorovaikutustaidot jäävät huomiotta. Se tarkoittaa, että myös asiantuntijuus jää huomiotta, sillä nimenomaan tiimi- ja vuorovaikutustaidoilla vaikutetaan siihen, miten kollegat suhtautuvat toisiinsa ja toistensa asiantuntijuuteen. Lisäksi ne vaikuttavat siihen, miten asiantuntijuus saadaan näkymään, miten se tuodaan esille ja jopa miten omaa osaamista voi markkinoida organisaation sisällä uudenlaisten yhteistyömahdollisuuksien luomiseksi.
Kun viestintää, kulttuuria ja konkreettisia tuloksia luodaan yhdessä, niihin myös sitoudutaan paremmin. Yhdessä tekeminen mahdollistaa sen, että tiimit tutustuvat toisiinsa ja tuntevat toistensa osaamisalueet ja vahvuudet entistä paremmin. Näin jokaisen ainutlaatuisia kykyjä myös hyödynnetään järkevämmin ja kestävämmin. Yhdessä tekeminen myös luo halua osallistua yhteiseen toimintaan oli kyseessä sitten työprojekti tai virkistyspäivä.
Mistä ihmistaitojen vahvistaminen kannattaa aloittaa?
Ihmistaitojen vahvistaminen kannattaa mahdollistaa koko organisaation arjessa. Ajatus ihmiskontaktien tärkeydestä kannattaa ottaa selkeäksi osaksi organisaatiokulttuuria. Nämä neljä asiaa voidaan toteuttaa heti alkuun pääsemiseksi:
1. Luo turvallinen ympäristö ja viesti siitä aktiivisesti: Toista usein, mistä organisaatiosi turvallinen ympäristö koostuu, mitä se edellyttää ja miten henkilöstön odotetaan siinä käyttäytyvän. Esimerkiksi: avoimesti, empaattisesti, jatkuvasti oppien ja kokeilemalla. Turvallisessa ympäristössä uskalletaan kertoa omista mielipiteistä ja toimia oman järjen mukaisesti ilman pelkoa nolatuksi tulemisesta tai häpeästä. Turvallisessa ympäristössä henkilöstö tuntee, että heidän päätöksenteko- ja toimintakykyynsä luotetaan ja heillä on aina tukea saatavilla, kun sitä tarvitaan. Tuki voi tulla esihenkilöltä, tiimiltä tai ulkopuoliselta toimijalta, kuten coachilta. Kun jokainen kokee olonsa turvalliseksi, saadaan aikaan keskusteluja, joista syntyy uusia ideoita, yrityksen toiminnalle olennaista kehittymistä ja tärkeää riskien hallintaa, kun moni näkökulma yhdistyy.
2. Mahdollista aito diversiteetti ja osallistuminen luomalla tilanteita, joissa koko organisaatio kohtaa ja osastot, tiimit ja työparit sekoittuvat. Nämä voivat olla kvartaalitapaamisia, mutta vähintäänkin kesä- ja joulujuhlia. Yhteiset tilaisuudet laajentavat henkilöstön avoimuutta uusille ideoille, näkökulmille, mielipiteille ja toiminnoille. Tämä avoimuus lisää empatiaa koko organisaatiossa, kun ymmärretään esimerkiksi tiettyjen toimintojen taustat. Tämä empatia puolestaan auttaa oppimaan lisää toisenlaisista toimintatavoista ja niiden taustoista, mikä puolestaan usein johtaa uusien toimintatapojen kokeiluun. Näistä kokeiluista tehokkaimmat pysyvät ja tulevat uusiksi toimintatavoiksi. Näin organisaatiota, henkilöstöä ja tuloksia tulee tehostettua.
3. Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Tarjoa henkilöstölle koulutuksia, valmennusta, coachingia ja hyvin suunniteltuja tiimiaktiviteetteja. Näin he saavat mahdollisuuden pysähtyä tiimi- ja vuorovaikutustaitojen äärelle ja keskittyä niiden tutkimiseen ja kehittämiseen sekä itsenäisesti että koko tiimin kannalta. Harjoitus tekee mestarin ja Catalyst Globalin tiimiaktiviteeteista löydät jopa 200 konseptia, joilla taitoja voidaan hioa.
4. Kannusta kohtaamaan haasteet. Myös hienosti toimivassa organisaatiokoneistossa kohdataan haasteita. Ota niistä kaikki ilo irti! Ne ovat loistavia tilaisuuksia kannustaa henkilöstöä kohtaamaan haasteet, tutkimaan, luomaan ratkaisuehdotuksia ja kokeilemaan niitä. Haasteiden edessä ihmistaidot kehittyvät aidon elämän testiradalla, sillä haasteet voitetaan olemalla avoimia uuden kehittämiselle, harjoittamalla empatiaa eri osapuolia kohtaan sekä ratkaisujen kehittämisen yhteydessä tapahtuvalla jatkuvalla oppimisella ja kokeiluilla. Näistä saadaan tuloksia ja lopulta haasteen selättävä ratkaisu. Mikä tärkeintä, onnistutaan yhdessä! Ratkaisut ovat onnistumisia, joita henkilöstö on pystynyt kehittämään paineen alla. Siksi kaikkia ratkaisuja kannattaa juhlia.
Ihmistaitoja kehität myös täysin uudella aktiviteetillamme, jonka nimi on Human Skills! Tiimit syventyvät aktiviteetin inhimillisiin taitoihin, kuten empatiaan, päätöksentekoon tai luottamukseen. Tämä tapahtuu asiantuntijoiden alustuksilla ja suunnistamalla iPadien GPS-paikannuksella aktivoituvien haastetehtävien luokse.
Autamme kehittämään ihmistaitoja!
Kun haluat kehittää ja innostaa tiimejäsi laadukkaalla toiminnalla, ota yhteyttä! Suunnittelemme aktiviteetin sisällön tapahtumasi ja tiimisi tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti.
Kaikki Catalyst-tiimielämykset löydät myös kätevästä Event Finderista.